Ajotaitojen testaaminen

Kuten monet muutkin taidot, myös autolla ajamiseen liittyvät taidot kaipaavat säännöllistä harjoitusta ja tarvittaessa päivitystä ammattitaitoisessa ohjauksessa. Omia ajotaitojaan yllättävissä tilanteissa ei missään nimessä kannata testata liikenteessä, vaan omia ajotaitoja kannattaa kehittää ajokoulutukseen erityisesti varatuissa paikoissa. Monet kuljettajat ovat sokeita omille virheilleen, joten arviota kannattaa hakea ensisijaisesti alan asiantuntijoilta.

Haastava talvisää

Suomessa kuljettajien ajotaitoja koettelee erityisesti verrattain pitkä ja säältään vaihteleva talvi. Syksyn ensimmäiset liukkaat, keskitalven lumiset tiet ja kevätauringon paiste saattavat hämätä kuljettajia arvoimaan omat ajotaitonsa väärin. Ajo-olosuhteisiin vaikuttaa sään lisäksi tien kunto, joka saattaa vaihdella lyhyelläkin tieosuudella paljon. Suomessa pidetään teistä pääosin hyvää huolta, mutta routa tekee tuhojaan jo lyhyessä ajassa.

Ajotaitojen kehittäminen

Talvikelissä ajamista voi harjoitella erityisesti liukkaan kelin radoilla eri puolilla Suomea. Nämä radat ovat tarkoitettu ajoharjoitteluun, ja niiden pääkäyttäjiä ovatkin autokoulut ja opetusluvalla ajotaitoja harjoittelevat. Liukkaan kelin radoilla järjestetään kuitenkin myös muita kursseja, joilla yksityishenkilöiden on mahdollista kehittää taitojaan. Talvisin tehdään myös erityisiä jääratoja, joissa toisinaan on mahdollista harjoitella talvisen kelin edellyttämiä taitoja turvallisessa ja valvotussa ympäristössä.

Jos et ole ajanut pitkään aikaan ja kaipaat vahvistusta omille ajotaidoillesi, kannattaa sinun kääntyä autokoulun puoleen ja pyytää heiltä ajo-opetusta. Liikenneturvallisuuteen panostaminen on tärkeää, ja lisätuntien ottaminen tuo lisää varmuutta liikenteessä toimimiseen. Jos lähipiiristäsi löytyy kokenut kuljettaja, voit toki pyytää myös häneltä apua autoilijan taitojesi kehittämiseen. Yleensä kysymys on vain rohkaisusta, ei niinkään unohtuneista taidoista.

Liikennesääntöjen päivitys

Vaikka tärkeimmät liikennesäännöt varmasti pysyvätkin mielessä melko helposti, on liikennesääntöjä hyvä silloin tällöin kerrata. Internet tarjoaa tähän oivallisen avun, ja saatavilla onkin lukuisia sivustoja, joilla omaa sääntötietämystään voi testata oikeiden liikennetilanteiden avulla.

Liiallinen itsevarmuus ei sovi autoiluun. Vaikka kaikki säännöt olisivatkin hyvässä muistissa ja auton hallintaan liittyvät taidot hyvät, on liikenteessä huomioitava aina tilanne. Harkintakyky onkin eräs tärkeimmistä yksittäisistä hyvän kuljettajan ominaisuuksista. Kyky ottaa muut huomioon on hyvä taito myös liikenteen ulkopuolella, ja sen taidon harjoittelussa kukaan ei ole koskaan valmis.