Turvallinen ajotapa lisää turvallisuutta

Liikenneturvallisuudesta ei koskaan voi puhua liikaa. Henkilöautojen lisäksi liikenteessä esimerkiksi liikkuu busseja, kuorma-autoja, moottoripyöriä ja mopoja. Myös mopoautot ovat viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntyneet merkittävästi. Vaikka ajokortti olisikin suoritettuna, ei turvallisuusasioista muistuttelu ole kenellekään haitaksi.

Turvallisen ajotavan elementit

Turvallinen ajotapa koostuu ennen kaikkea siitä, että kuljettaja noudattaa liikennesääntöjä ja esimerkiksi nopeusrajoituksia. Yllättäviä tilanteita tulee kuitenkin eteen säännöllisesti, joten omaa harkintaa on myös osattava käyttää. Kypsyys yleensä kasvaa iän myötä, joten erityisen tarkkana on oltava nuorten kuljettajien ohjeistamisessa.

Sopiva vauhti ja ennakointi ovat turvallisuuden a ja o. Kun tilanne sitä vaatii, kuljettajan on myös osattava hidastaa vauhtia riittävästi. Erityisiä syitä hidastaa vauhtia ovat huono keli ja runsas jalankulkijoiden määrä. Koulujen ja päiväkotien läheisyydessä on yleensä aina tarpeellista olla tavanomaista tarkkaavaisempi. Lasten havainnointikyky ei ole vielä aikuisen tasolla, joten autoilijan toimittava esimerkillisesti, vaikka liikenteessä liikkumista harjoitteleva lapsi ei vielä kaikki sääntöjä olisikaan sisäistänyt.

Ennakointi sisältää myös riittävän aikaisen vilkun käytön tilanteissa, joissa autoilija on kääntymässä. Vilkun käyttö unohtuu liian usein aikuisiltakin, mikä puolestaan synnyttää tarpeettomia vaaratilanteita esimerkiksi kaistaa vaihdettaessa. Liian lähellä edellä ajavaa ei myöskään kannata olla edes taajamanopeuksissa. Turvavälin pitäminen lisää kaikkien liikkujien turvallisuutta.

Mikä ei kuulu turvalliseen ajotapaan?

Monet ihmiset eivät välttämättä edes tunnista, mitkä asiat eivät kuulu turvalliseen ajotapaan. Syyllistytkö sinä johonkin seuraavista?

  • Puhelimen käyttö ajon aikana. Lain mukaan puhelinta saa käyttää ajon aikana vain hands free -laitteen avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen käyttö on yksiselitteisesti kielletty ajon aikana ilman asianmukaista lisävarustusta. Älä siis someta, selaa soittolistoja tai lue sähköposteja ajon aikana!
  • Syöminen ja juominen ajon aikana. Myös kaikenlainen napostelu ja kahvittelu on syytä toteuttaa muualla kuin auton ratissa. Kahvitauko silloin tällöin tulee kyllä tarpeeseen, mutta vältä kahvin juontia ajaessasi.
  • Piittaamattomuus muilla tiellä liikkujista. Kaikki muut kuljettajat eivät välttämättä ole samanlaisia rattisankareita kuin sinä, joten on tärkeää antaa riittävästi tilaa muille autoilijoille. Turvavälin pitäminen lisää sekä omaa että muiden turvallisuutta.