Turvallinen autoilija

Todennäköisesti suurin osa kuljettajista pitää itseään hyvinä ja turvallisina kuskeina, mutta asia ei ole näin yksinkertainen, kun liikenteessä on paljon muitakin autoilijoita ja muita tielläliikkujia. On tärkeää tunnistaa turvallisen autoilijan piirteet ja myös ne tilanteet, jolloin auton rattiin ei kannata lähteä.

Millainen on turvallinen kuljettaja?

Turvallisuuteen tähtäävä kuljettaja ottaa huomioon muut tielläliikkujat. Hän myös noudattaa liikennesääntöjä ja käyttää tilannekohtaista harkintaa. Hän ei hiillosta edessä ajavaa, eikä aiheuta kauhuntäyteisiä hetkiä takana tuleville. Hänen nopeutensa on aina sopiva sääolosuhteisiin ja ympäristöön nähden. Hänen ei tarvitse osoittaa liikenteessä erinomaisuuttaan kyydissä oleville, ja hän keskittää huomionsa aina 100-prosenttisesti auton kuljettamiseen, ei esimerkiksi puhelimen selailuun tai kyytiläisten viihdyttämiseen.

Turvallinen kuljettaja on hankkinut ajokortin ja päivittää tietojaan säännöllisesti. Hän pitää huolta myös ajoneuvonsa kunnosta, jotta se olisi varmasti turvallinen menopeli. Hän vaihtaa talvi- ja kesärenkaat ajoissa ja huoltaa autoaan säännöllisesti. Hän ymmärtää, että liikenteessä hän on tekemisissä hyvin erilaisten yksilöiden kanssa: samoissa liikennevaloissa saattaa odotella juuri ajokortin saanut nuorukainen ja toisaalta myös eläkkeellä oleva kuljettaja.

Milloin auton rattiin ei kannata lähteä?

Suomessa yksityisautoilu on suosittua, ja monille se on myös välttämättömyys esimerkiksi työn ja harrastusten vuoksi. Vaikka monille autoilu on päivittäinen tapa, on kuitenkin tilanteita, jolloin auton rattiin ei kannata lähteä.

Alkoholi ja muut päihteet. Älä koskaan aja autoa alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena. Päihtyneenä ajaminen heikentää merkittävästi sekä kuljettajan itsensä että muiden tielläliikkujien turvallisuutta. Jo pienikin määrä alkoholia vaikuttaa yksilön havainnointikykyyn tavalla, joka voi onnettomuuden sattuessa olla kohtalokas.

Väsymys. Erityisesti arkiaamuisin väsymys vaivaa monia, mutta on hyvä tunnistaa omaan ajokokykyyn vaikuttava väsymys tavanomaisesta, kohtuullisesta väsymyksestä. Tutkimusten mukaan liiallinen väsymys vastaa liikenteessä vaikutukseltaan päihtyneenä ajamista. Väsymys muun muassa heikentää havainnointikykyä ja reaktioaikaa, jotka ovat tärkeitä turvallisen ajamisen kannalta.

Stressi ja ahdistus. Jos oma henkinen tasapaino ei tunnu olevan kohdillaan, on syytä harkita auton rattiin lähtemistä erityisen huolellisesti. Liiallinen ahdistus liikenteessä ei ole koskaan hyvä asia. Jos masennus tai ahdistus vaivaa, käänny lääkärin puoleen.